Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume, iar consumul ei în cantități adecvate poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, cafeaua nu este pentru toată lumea, așa că vă arătăm care sunt persoanele cărora consumul ei le poate dăuna.
Persoanele care ar trebui să evite cafeaua
Cafeaua este o sursă excelentă de compuși fenolici, dar și de cofeină, care stimulează sistemul nervos central și ajută la creșterea metabolismului.
Consumul său în cantități adecvate (aproximativ trei cești pe zi) a fost asociat cu multiple beneficii, inclusiv cu o mai mare ardere a grăsimilor în timpul exercițiilor fizice, cu îmbunătățirea performanțelor fizice și mentale, precum și cu îmbunătățiri metabolice, cu reducerea riscului de mortalitate, precum și cu îmbunătățirea sensibilității la insulină și cu ajutorul căreia se poate preveni și controla diabetul.
Cu toate acestea, pentru anumite persoane sau pentru anumite condiții biologice sau de sănătate specifice, cafeaua poate să nu fie recomandată.
Este cazul femeilor însărcinate, deoarece în timpul sarcinii, consumul de cafea, mai ales în proporții mari, a fost asociat cu o creștere a sângerărilor în timpul sarcinii și cu o greutate mică la naștere, deoarece metabolismul cafeinei încetinește, lăsând această substanță să circule mai mult timp și să poată trece cu ușurință la făt.
Pe de altă parte, persoanele care suferă de tulburări de anxietate pot fi mai sensibile la cofeină și pot avea simptome sporite ale acestei afecțiuni atunci când consumă cofeină.
În mod similar, s-a demonstrat că cafeaua poate stimula episoadele de migrenă și accentua simptomele acestei afecțiuni, care pot fi ușor de controlat cu ajutorul unor obiceiuri adecvate și a unei diete de calitate.
De asemenea, având în vedere că cafeaua poate irita mucoasa gastrică, persoanele cu gastrită sunt sfătuite să nu bea cafea sau să își modereze sau dilueze consumul acesteia.
După cum vedem, cafeaua nu este potrivită pentru toată lumea, dar anumite persoane pot fi afectate de consumul ei, cum ar fi femeile însărcinate, persoanele care suferă de migrene sau gastrită, sau cele care suferă de anxietate.
În aceste cazuri, cafeaua decofeinizată poate fi mai bine tolerată, deoarece cofeina este, de obicei, principala substanță nocivă în afecțiunile menționate mai sus.