Peștele este un aliment foarte nobil pentru organismul nostru, care ne poate oferi proteine și grăsimi sănătoase în proporții mari. Cu toate acestea, un aspect negativ poate fi conținutul său de mercur: o componentă toxică dacă este ingerat în cantități semnificative. Din acest motiv, vă prezentăm cei mai siguri pești pentru nivelul lor scăzut de mercur, conform CSIC.
Peștii cu cel mai puțin mercur
O echipă de la Consiliul Național de Cercetare din Spania (CSIC) a analizat concentrația de mercur a 58 de specii de pește și crustacee disponibile pe diferite piețe din Spania, Italia și Franța.
Dintre toți peștii și crustaceele analizate, doar cele aparținând la 13 specii aveau concentrații de mercur sub recomandările considerate sigure de către Uniunea Europeană.
Astfel, printre cei mai siguri pești și crustacee se numără sardinele, anșoa, dorada, dorada de mare și calmarul, care, potrivit CSIC, au concentrații scăzute de mercur și, prin urmare, sunt specii recomandabile și cu risc scăzut pentru consumul uman.
Alte specii sigure, potrivit cercetării CSIC care va fi publicată în revista științifică Environmental Pollution, sunt merlanul albastru, merlanul albastru, carasul, roșioara, roșioara, roșioara, roșioara, somnul și dorada.
Aceste specii de pești ne vor permite să reducem la minimum aportul de mercur, fără a neglija consumul de proteine de calitate și de acizi grași omega-3 proveniți din acest grup alimentar.
Având în vedere că cea mai mare parte a mercurului ingerat de populația umană provine tocmai din consumul de pește și crustacee, aceștia sunt cei mai siguri pești care pot fi utilizați în alimentația normală pentru a minimiza prezența acestui element toxic.
În special la copii și la femeile însărcinate, se recomandă evitarea peștilor cu mai mult mercur, cum ar fi raia, baracuda, rechinul mako, langustina, lotca, macrou, mreanul sau anghila; încercând să se folosească cei mai siguri pești, conform CSIC, datorită proporției scăzute de mercur din aceștia.